Det där med att hitta arbetskläder

 

 

Det är inte det lättaste att hitta bra kläder att ha på sig på jobbet. De ska vara bekväma att röra sig i, de ska vara professionella och bäraren ska helst känna sig fin i dem. Värre blir det för de som har ett yrke som kräver en särskild klädsel. Då minskar valmöjligheterna och det blir svårt att framhäva sin personlighet, om ens lite. 

 

Som tur är finns det en lösning! Tråkiga och opersonliga kläder är ett minne blott på arbetsplatser som kräver särskild utrustning och skyddsklädsel. Till och med skor som är tillverkade av skyddande material går att finna i roliga färger. Familjeföretaget engelbert strauss har fattat det där med att arbetskläder helst också ska se bra ut. Vare sig man arbetar inom industri, vården eller restaurangbranschen finns det alltifrån bekväma och skyddande arbetsbyxor till snygga arbetsskor för både män och kvinnor. Det finns byxor i olika material och med nödvändiga funktioner, som knäskyddsfickor och förstärkningar. Alla material andas och är framtagna för att bäraren ska kunna röra sig fritt och utföra sina arbetsuppgifter, vare sig de är att köra maskiner, laga mat eller ta hand om människor. Det finns kläder för inomhus- som utomhusarbete, oavsett väder och temperatur.

 

Företaget har lagt extra stort fokus på kvalitet. Två tredjedelar av fabrikerna tillverkar enbart engelbert strauss egna produkter. Kvalitetstester utförs från start till färdig produkt. De har tagit fram unika färger som enbart används till deras produkter och de utvecklar sina egna material för att de ska hålla högsta möjliga tekniska prestanda. De arbetar för hållbar tillverkning och leverans. Hållbarhetstänket ligger företaget varmt om hjärtat. Det styrs nu av familjens fjärde generation och ser gärna att företaget expandera och tas om hand av kommande generationer. 

 

 

 

 

(Bilden tillhör engelbert strauss.)

 

Känn till dina rättigheter

 

Det finns ingen regel som säger att alla arbetsgivare, vars yrken kräver skyddskläder, måste förse de anställda med kläder. Inom vissa yrkesgrupper måste arbetsgivaren stå för kläderna. Inom vården där smittoämnen hanteras ska arbetskläder bekostas av arbetsgivaren och bytas ut dagligen. Inom andra yrken kan det vara nödvändigt att personalen själva köper hjälmar, glasögon, handskar m.m. 

 

 

(Bilden tillhör engelbert strauss.)

 

Om ditt arbete kräver att du måste bära särskilda skyddskläder och annan skyddsutrustning, som du måste köpa själv, kan du få göra avdrag för dem i deklarationen. För att du ska kunna göra det ska kläderna vara särskilt anpassade för ditt arbete och endast vara kläder som du bär på arbetet. Detta inkluderar kläder och utrustning som uniformer för sjukvård, polis, restaurang och övrig personal där det står helt klart att deras kläder inte bärs på fritiden. Det gäller också skyddskläder som blåställ, skor med stålhätta och hjälmar. För övrig klädsel är det något av en gråzon. Bara för att du inte tycker att kläderna är snygga och inte skulle bära dem på fritiden betyder inte det att de är avdragsgilla. Men kläder som har företagets logga tryckt stort och tydligt kan vara det. 

 

Arbetskläder kommer alltid att vara ett huvudbry. Alla kläder man egentligen inte vill ha på sig är det. Men det finns alternativ och det går faktiskt att hitta kläder som bäraren ändå är ganska bekväm i. 

 

XX Pernilla