Inredning Inredning och blommor PRESS pressevent

Lansering av Josef Franks mönster Baranquilla

Written by Pernilla

Nu lanseras åter Josef Franks klassiska mönster Baranquilla, Mönstret visas i en utställning med inredningar skapade av den österrikiska arkitekten och Frank-kännaren Claudia Cavallar.


I morse var jag på tidig pressfrukost hos Svenskt Tenn och lyssnade på historien bakom mönstret som Josef Frank ritade 1943-45 och som senast var i produktion på 80 talet och som nu lanserats på nytt.

Mitt under pågående världskrig – efter nazisternas ockupation av Norge och Danmark – valde Josef Frank och hans fru Anna att lämna Stockholm för Amerika och Manhattan. De reste via den colombianska hamnstaden Barranquilla och nådde slutdestinationen New York i december 1941.

– I New York tog många av Josef Franks mest fantasifulla mönster form. Ett av dem var Baranquilla, som fick sitt namn efter staden de passerade under flykten till USA. Mönstret bygger på slingrande lianer som blandas med fantasifulla blommor och frukter som för tankarna till regnskogens färger och flora. Josef Frank lyckades få till ett flöde i mönstret, som saknar en tydlig riktning och därför blir lika vackert i samtliga vinklar.

I samband med nylanseringen av Baranquilla har Claudia Cavallar tillsammans med Svenskt Tenn skapat ett antal inredningar i en utställning på Strandvägen 5 i Stockholm, där mönstrets båda färgställningar används.

Claudia har tidigare bland annat arbetat med den omtalade Josef Frank-utställningen “Against Design” på MAK i Wien, som nu visas på ArkDes i Stockholm. Utställningen Baranquilla pågår på Svenskt Tenn från den 5 april fram till 28 maj. 

Pernilla

About the author

Pernilla

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!