hälsa

Bästa viktnedgångsappen, LifeSum eller My Fitness Pal?

Written by Pernilla


Vilken är den bästa viktnedgångsappen?

Jag utnyttjar verkligen mina träning och hälsoappar. Jättebra verktyg för att hålla koll på det jag stoppar i mig och vad jag gör av med.

Jag har också appar där jag följer sömnkvaliten och hur jag fördelar dygnets timmar mfl.

som ni vet är det bra att skriva matdagbok när man vill gå ned i vikt eller hålla sin vikt.

I detta inlägg kommer jag fokusera på skillnaden mellan två bra appar som fungerar som ett bra hjälpmedel när man vill gå ned i vikt. Genom att man  kan hålla koll på vad man förbrukar och hur mycket man rör på sig.

Vilken är den bästa viktnedgångsappen av dessa två appar, My FitnessPal eller LifeSum?

inlägget innehåller reklamlänkar till Ellos och Bubbelroom. Texten och testet är helt och hållet utan reklam.

Jag har länge använt My Fitness Pal för att hålla koll på mitt energi intag och balansen med hur mycket jag förbränner med hur aktiv jag är.

Jag vet att appen LifeSum är en app som många använder och tänkte att den kanske är ännu bättre än My Fitness Pal så jag testade den ett tag nu.

 

Längre ned kommer jag ge er mitt omdöme kring dessa appar. Jag börjar med att gå igenom Lifesum därefter MyFitnesspal  innan jag kommer till Summa sumarium

 

Så här ser LifeSum Appen ut

Man ställer in när man registrerar sig längd och vikt och den räknar ut antalet kcal man skall äta för att gå ned i vikt. Du kan också göra ett test med hur hälsosamt du sköter dig och sen kan du följa om du gör förbättringar gällande detta. I mitt fall var det bland annat att jag kan äta mer frukt än vad jag gör.

Den räknar ut när jag fyllit i min matdagbok vad jag har ätit i kcal och så lägger den på mer kcal som jag kan utnyttja om jag rör på mig. Man kan koppla stegräknare via telefonen till appen. Sen kan jag själv även fylla i om jag gjort ett träningspass att jag utfört det i x antal min och den räknar då ut hur många kcal det ger och lägger på detta i bränt och totalsumman i mitten ökar.

Tex. jag har tränat ett spinningpass och det visar att det ger ca 500kcal under 45min. När jag loggar in det läggs det på mina 1370 kcal och då kan jag göra av med 1870 kcal

 

 

Jättebra att det står rekommenderat antal kcal vid varje måltid

 

Jag kan också när jag ställer in appen, välja en viktminskningsmetod/program som jag vill följa. Det finns allt ifrån LCHF medelhavskost, traditionell viktminskning till Naturligt och Nyttigt ( Cleaneating mfl.

Här ställs då beroende på program man valt in fördelningen mellan protein, kolhydrater och fett. Jag kan inte justera det manuellt (Tex om jag vill äta mer proteiner än som är rekommenderat och dra ned lite på kolhydrater ) så går det inte det som utan måste då ändra kostprogram som jag förstår det.

Man kan söka efter livsmedel i sökrutan och likaså efter recept vilket är jättebra tycker jag!

 

Dessa snygga tajts hittar du här

Du ställer också in mål som du vill uppnå, eller den har räknat ut det åt dig, när du skall uppnå dem, vilket är jättebra också tycker jag!

Du väljer om du vill få bättre hälsa, eller viktnedgång eller få mer muskler

Jag valde viktnedgång och den räknar då ut målen nedan

 

Gillar verkligen detta med milstolpeplan som finns i LifeSum appen

Väldigt enkelt att lägga in allt man äter från en söklista och hittar den inte maten så lägger man själv in antalet kcal om man känner till det och namnger måltiden så sparas det åt dig. Man kan också scanna förpackningen och då få fram näringsinnehållet.

Likaså när det gäller träning kan man söka fram eller själv ange träningen och koppla ihop med andra appar och stegräknare.

Vad tycker jag då om Lifesum Appen

Fördelar:

+Väldigt enkel och överskådlig app!

+Bra med olika matplaner

+ bra med mål- milstolpeplan att sträva efter

+ går att ladda hem gratis och använda

Mindre bra/ Nackdelar

-för att få alla funktionerna som jag visar här behöver man betala per månad. Jag valde att testa 1 månad för en dryg 100 lapp (129kr tror jag) men om du väljer att betala under 3 eller 12 mån blir det mycket billigare.

– Det går inte att ställa in på hur lång tid man vill gå ned sina kilon, eller hur många kilon man vill gå ned per vecka. Tex vill man gå ned 0,5 0,8 eller 1,0 kg per vecka så kan antalet kcal justeras för det, men det går inte. Har frågat om det hos Lifesum och man har valt att ta bort det för att fokusera på hälsosam och hållbar viktnedgång var svaret.

– Ett stort minus som drar ned rejält är att antalet kcal som uppmäts att jag skall äta för att gå ned i vikt stämmer inte enligt mig. För den ligger väldigt nära min grundmetabolism och för att gå ned 0,5 kg i veckan som jag vill behöver jag minska mitt kcal intag med 500 kcal /dag, det vet jag. Det gör jag defenitivt inte med denna uträkning som Lifesum gjort. Den verkar bygga på att man är mer aktiv än vad jag är i vardagen och man kan heller inte justera aktivitetsnivån någonstans. Jag har skrivit och frågat om detta och tydligen räknar de ut antalet kcal som skall ge en hälsosam viktnedgång för mig. Fast här måste jag då opponera mig för jag vill ju känna att jag går ned i vikt, ca 0,5 kg/ vecka och med denna kcal nivå är det inte möjligt.

– ett annat observandum är att när man söker fram vissa aktiviteter står det att man förbränner väldigt mycket på den aktiviteten. Mer än vad jag räknat fram tidigare. Likaså på antalet steg så räknar den lika många steg som i mina andra appar så själva stegräkningen stämmer men kcal förbrukningen är dubbelt så hög i denna app mot tex My Fitness Pal appen, vilket är märkligt. Jag har skrivit och frågat om det också och de skall undersöka detta tydligen.

My Fitness pal appen

Precis som med Life Sum Appen ställer man in och registrerar sin längd och vikt och den räknar ut antalet kcal man skall äta för att gå ned i vikt. Man kan också ställa in hur aktiv man är från början, dvs. om man är mycket stillasittande eller rör sig lite mer eller väldigt mycket i vardagen ( tex jobba på kontor, eller vara hantverkare är stor skilnad på i energiförbrukning) och utifrån det ställer den in kcal nivån som du skall ligga på.

jag har valt mycket stillasittande och sedan låter jag stegräknaren som är kopplad till appen ge mig extra kcal att förbruka om jag rör mig mycket.

Hur mycket man vill gå ned i vikt

Ett stort plus är också att man kan ställa in hur mycket man vill gå ned i vikt per vecka, om det är 0,5 kg eller mer. Den rekommenderar dig att inte gå ned för fort eller äta för lite kcal och varnar för det vilket är bra.

Den räknar ut på samma sätt som i Lifesum appen när jag fyllt i min matdagbok och vad jag har ätit i kcal och så lägger den på mer kcal som jag kan utnyttja om jag rör på mig. Man kan koppla stegräknare via telefonen till appen. Sen kan jag själv även fylla i om jag gjort ett träningspass att jag utfört det i x antal min och den räknar då ut hur många kcal det ger och lägger på detta i bränt och totalsumman till höger ( återstående ) ökar.

Tex. jag har tränat ett spinningpass och det visar att det ger ca 500kcal under 45min. När jag loggar in det under träning läggs det till på mina 1200 kcal och då kan jag göra av med 1700kcal om jag vill och ändå gå ned i vikt.

Detta sporrar ju mycket till att röra på sig mer så man får äta mer:)

En enkel funktion är också att du kan upprepa tidigare måltider som jag ätit lika, tex frukost.

 

I gratisversionen kan man även styra hur mycket av kolhydrater protein och fett man vill äta per dygn. Vill du få det mer specificerat per måltid får man köpa en premium version. Jag behöver inte veta det för mig räcker gratisversionen till.

Man kan dock inte hitta recept förslag eller olika viktnedgångs sätt och planer i My Fitness pal appen.

När det gäller motion och träning ställer man in det som i Lifesum appen.

Du söker upp den aktivitet som du kört och den anger kcal som är uträknat för den aktiviteten.

Hittar du inte den i sökfunktionen kan du själv lägga till den och antalet kcal som den förbränner.

Jag kör tex Jumping fitness och den går inte att få fram i appen så jag har googlat fram hur mycket man förbränner med det passet och lagt in det själv och den fonns sparad nu i söksystemet.

Du kan även skapa egna maträtter och räkna ut energiinnehållet för att sedan lägga in det i appen.


Tights som formar rumpan <3 hittar du här 

 

Vad tycker jag om My Fitness Pal appen?

Fördelar

+Bra grundinställningar med att utgå ifrån min vardagliga aktivitetsnivå för att räkna ut min kcal förbrukning. Samt att jag kan själv önska hur mycket jag vill gå ned.

+ den ger en indikation om att jag skulle väga xx antal kilon om xx veckor om jag åt så här varje dag efter att jag summerat en dag. Detta sporrar till att fortsätta.

+ enkel och exakt.

+ jag klarar mig utmärkt på gratisversionen.

Mindre bra/ Nackdelar

– vill ha en översikt per vecka hur jag förbrukat och vad jag ätit i kcal ( Den går iof att koppla ihop med en annan app för att få den översikten, mer om den sen, finns inte heller i Lifesum appen)

– Efter en färdigställd dag anger appen att ”om jag äter så här varje dag skulle jag om 5 veckor väga så här xx mycket” . Det sporrar mycket! Det skulle jag vilja få fram när jag vill en målplan som är kopplat till en tidsaxel som en översikt.

 

 


Summa sumarium

Vilken är den bästa viktnedgångsappen?

LifeSum är en trevlig app med fin layout. Enkel att följa, många bra funktioner som tex receptförslag dietplan mm. Den är inte bara en viktnedgångsapp utan du kan använda den för att få en bra hälsa, du kan tex hålla koll på att du dricker tillräckligt mycket att du äter tillräckligt med frukt mm.

Men om man vill ha en bra viktnedgångs app – ett hjälpmedel för att gå ned i vikt, skulle jag absolut rekommendera My Fitness Pal

Den är mer exakt i energiförbrukningen in och ut och den går att justera bättre efter din grundförbränning. Den överskattar inte enegiförbrukningen på aktiviteter som jag upplever att LifeSum appen gör. Tex med stegräkningen som blir dubbelt så hög i LifeSum.

Jag skulle inte kunna gå ned i vikt med LifeSum appen, eller det skulle iaf vara svårare och ta längre tid. Vill jag däremot skaffa mig en bättre hälsa och bra balans i min energiförbrukning så kan man absolut ta den appen.

En annan fördel med My fitness Pal som jag ser det är att den går att koppla ihop med andra appar som tex för att få en mer översikt och bättre koll på hälsan totalt så kan man koppla ihop den med en annan app som heter record och som jag kan berätta mer om i ett annat inlägg. Det går även att göra med LifeSum men mot betalning tror jag.

Aktivitetsklocka i hop med My Fitnesspal appen


Jag har nu skaffat mig en FitBit klocka   som jag kopplar i hop med My fitnesspal appen och det fungerar superbra! Kan verkligen tipsa om en sådan klocka. Jag kom fram till att denna klocka var bäst när jag har jämfört dem olika. Här kan man registrera all sorts aktiviteter vilket jag tycker är bra.
Brukar du använda någon av dessa appar?
 

 

Pernilla

 

I

About the author

Pernilla

5 Comments

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: