Lifestyle

Bra att känna till gällande bouppteckning vid nära anhörigs bortgång

 

I samarbete med Lavendla

Här nedan kommer några viktiga saker man bör känna till gällande bouppteckning.

Nyligen gick min mamma bort ,jag berättade om det här. Det är ofattbart att ens mamma som funnits där hela livet inte längre gör det.

När man är ung har man hela livet framför sig och man är ”odödlig” . Nu när jag fyllt 50 och detta händer med att ens mamma går bort inser jag med stor medvetenhet att livet är ändligt. Klart jag vetat det innan men det blir en annan tydlig medvetenhet plötsligen. Det är kanske det som kallas för livskris när man vaknar upp och känner denna ändlighet. I mitt fall i kombination med att barnen börjar bli stora och snart skaffar egna liv blev livet plötsligen så ändligt. Tidigare kretsade allt kring jobb/ karriär, sköta barnen, leva genom dem sikta framåt och ens föräldrar fanns också med där i allt.

Sorgen efter mamma bestod inte bara i förlusten av en människa som man älskade utan också i att allt inte kan vara som det är för alltid. Barnen blir stora , skaffar egna liv, jag har inte samma betydelse längre som mamma och jag är inte längre dotter till min mamma.

Mitt i all sorg och den kris som uppstår vid ett dödsfall så behöver man även ta hand om allt praktiskt som kommer vid ett dödsfall. Jag har lärt mig en del nu, bland annat detta med bouppteckning . Vad är nu en bouppteckning?

5 viktiga saker och regler om bouppteckning man bör känna till

 

 1. Tid: En bouppteckningsförrättning måste ske inom 90 dagar från dödsfallet. Själva bouppteckningshandlingen måste skickas in i tid till Skatteverket, d.v.s. inom en månad från förrättningsdagen, dock senast 4 månader från dödsfallet.
 2. Ansvar: Ansvaret för att det hålls en bouppteckningsförrättning och att bouppteckningen skickas in till Skatteverket i tid vilar i första hand på den dödsbodelägare som har närmast tillgång till boet, t.ex. efterlevande make/maka eller sambo.
 3. Dödsboanmälan: Om det inte finns tillräckligt med tillgångar i dödsboet för att betala en begravning samt andra kostnader som uppstått till följd av dödsfallet kan bouppteckningen i regel ersättas med en dödsboanmälan. Detta är dock inte tillåtet när dödsboet äger en fastighet eller annan tomträtt.
 4. Äktenskap: Om den avlidne var gift vid dödsfallet ska den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder också tas upp i bouppteckningen. Det ska i regel också göras en bodelning. På grund av detta ska den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder också tas upp i bouppteckningen.
 5. Sambo: Om den avlidne var sambo och den efterlevande sambon önskar bodelning ska samboegendomen redovisas i bouppteckningen.

Not. Kommer från Lavendlas hemsida

Något många kanske inte behöver tänka på är detta med dödsboanmälan. I mitt fall var det just det som blev aktuellt för oss. Det fanns inget att ärva mer än skulder och som barn kan man inte som tur är inte ärva skulder enligt svensk lag utan då blir det dödsboet som allt går till. I första hand brukar det kostnader för begravning och bouppteckning som bör prioriteras i första hand när dödsboet sätt i konkurs

 

Kram Pernilla

About the author

lifessilverlining@gmail.com

2 Comments

 • Beklagar verkligen sorgen <3 Skriv och skrv av dig om det känns rätt.
  Jag är ju väldigt naken ofta i mina inlägg och det är en terapi för mig.
  Men gör det som känns rätt i ditt hjärta <3
  Varma kramar Anna

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: