Lifestyle

Hur mycket avsätter du för inredning , kläder och sparande varje månad?

Written by Pernilla

Hur lägger ni upp er ekonomi?

Jag tycker detta är väldigt intressant med hur man spenderar sin lön.

Jag har hört att oavsett vilken ekonomi man har i sitt hushåll spenderar alla lika mycket bara att man lägger pengar på dyrare saker när man får mer pengar. Intressant tycker jag. Tex istället för 3 plagg på H&M köper jag 3 plagg på Prada om jag har en mycket bättre ekonomi.

I Sverige lånar vi till en hel del och särskilt nu när räntan är låg

 Det vi lånar mest pengar till är Bostaden

Att vi lånar pengar i en allt snabbare takt är ett sådant exempel. I december förra året hade hushållens lån en årlig tillväxttakt på 7,5 procent. Och det är framför allt bostadslånen som bidrar till den ökade tillväxten skriver Consector

Hur mycket sparar vi då?

Nästan var femte svensk har över en årslön på banken i buffert, enligt undersökningen. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson menar att detta är en alldeles för stor summa pengar.

”Ett allmänt sparande kan man gott och väl lyfta ut från buffertsparandet och hantera på ett bättre sätt. Dels genom att faktiskt använda sitt sparande till något trevligt och roligt, och dels genom att placera en del på lite längre sikt, det vill säga med lite större risk och chans till bättre avkastning”

–Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Spara 10 % av din lön

Grunden till ekonomisk frihet är att spara minst 10 % din lön, Sätt undan 10 % av din lön så fort pengarna kommer in på lönekontot så att du inte gör dig av med dem på något onödigt. Nästan alla, oavsett lön, har ungefär noll kronor kvar i slutet av månaden. Att sätta av pengarna direkt när lönen kommer istället för att sätta av det som ibland, kanske, blir över i slutet av månaden gör en enorm skillnad.

Sätter man av pengarna direkt när de kommer kan man med gott samvete spendera varenda krona som finns kvar.

Alla kan lägga undan 10 % av sin lön. Lägg inte undan 2 %, för det är för lite. Lägg heller inte undan 75 % om du inte verkligen trivs med det, för då kommer du att tröttna fort och komma på andra tankar. 10 % är lagom och det räcker ganska långt.

Detta skriver man om på Nordnetbloggen

 

Behovet av buffertsparande skiljer mellan olika typer av hushåll. Men ju mer sårbar man är i sin privatekonomi, desto viktigare är det att skaffa sig en buffert.

De allra flesta behöver två till tre månadslöner i praktiken, mer om det kan du  läsa om här i denna artikel från Svenska Dagbladet.

Jag själv tänker så att det räcker med ett par månaders löner som sparande om man samtidigt har bra försäkringar och andra tillgångar också. Har man inte det kanske man behöver ha mer sparande.

Vi har T.ex. bolåneskydd, arbetslöshetsförsäkring mm och så äger vi hus som också är en slags besparing och försäkring.

Jag håller med Ingela Gabrielsson och vill gärna kunna leva på pengarna istället för att ha en massa pengar liggandes. Så det gäller att ha en bra balans mellan sparande som ger trygghet och att kunna använda dem på ett bra sätt, T.ex i investeringar mm.

Att ha en långsiktig buffert , med pengar i aktier, fonder mm och sen att ha en mer kortsiktig buffert som man kan plocka av lättare som inte är bunden lika lätt är också något som jag gillar.

Den ” långsiktiga bufferten” är för arbetslöshet, sjukdom, ”skattesmäll” eller vad det kan vara

Den andra ”kortsiktig buffert” är mer till för sådana saker som dyker upp i månadsutgifterna som man inte räknat med, T.ex en oförutsedd parkeringsbot, idrottsläger för barnen ,eller annat man inte riktigt räknat med.

Till denna buffert behöver man också avsätta pengar per månad.

 

London 2016

En sak som också är viktig är att man avsätter pengar för olika saker på olika konton. Hur mycket skall man lägga i månaden på nya kläder eller inredning, resor mm?

Vill du ha råd med både inredning, resa och nya kläder kanske du inte kan köpa alla plagg på Prada, eller ta den dyraste resan till Maldiverna eller så satsar du på bara en dyr resa och har en låg budget för nya kläder.

Ofta vill vi ha allt och det är det som är det svåra , som jag försöker lära mina barn att vi har denna budget för kläder så vill du ha en tröja av detta märke eller 3 byxor och 2 tröjor från denna butik. Men en mix går också bra, bara man har satt en budget så vet man vad man kan lägga på olika saker så budgeten är A och O tycker jag.

Har du en budget och konton för olika utgifter?

Pernilla

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Pernilla

3 Comments

  • Jätteintressant, saknar mer ”snack” om sånt här! Jag är rätt bra på att spara och ha koll. Men i perioder i livet har det ju varit tufft, när barnen var små, räntorna var över 10% och det inte fanns maxtaxa på dagis. Då fanns inte mycket utrymme att spara. Nu sparar jag nog mer än 10% helt klart. Vi har lagt långsiktiga sparandet i ISK, ”skalet” där man kan flytta mellan olika typer av konton/risk och betalar schablonskatt. Jag har en period där jag inte alls spenderar särskilt mycket och inredningsprylar har jag inte köpt på länge, för min del är det nästan så att ju stabilare ekonomi jag har, desto mindre känner jag behov av att spendera 🙂 visst är det lite konstigt. Men nu vi snart ut och resa så det är inte svårt att ta ifatt det 🙂 kram!

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: