mat dryck bakverk Recept

God Köttgryta

Written by Pernilla

Nu när vi kommit in i säsongen med myskvällar med tända ljus passar grytor väldigt bra. En god köttgryta är aldrig fel.

I går kväll lagade vi vår goda köttgryta till middag, en favorit som vi har och äntligen  har vi fått en rejäl gryta för detta, det är en AMT Gastroguss-gryta som rymmer 6,5 L Grytan har fått  hedersutmärkelsen ”Världen bästa panna” av tyska kockförbundet. Du kan läsa mer om den hos Cervera som har den bland annat.

 

Inlägget innehåller reklamlänkar

 

 

Mysigt denna årstid är i alla fall att man kan tända ljus, dricka lite rött och mysa inne. Hösten har sin charm också helt klart. Vi gick en långpromenad undertiden som köttgrytan puttrade på spisen och när vi kom hem möttes vi av den goda doften av grytan för att sen  hälla upp lite gott vin och smuttade på det tills grytan var klar. Myyys!

Eva Solos glas passar även för vin, favoritglasen hos oss just nu. Du hittar dem här hos Royal Design bland annat. Ljusfatet ”Linje” på bordet kommer från Paradisverkstaden och du hittar dem här

Receptet på den goda höstgrytan vill jag givetvis dela med mig av och det kommer här

8 portioner

Ingredienser:

1,5 kg nötkött (högrev, grytbitar eller biff) Vi föredrar Högrev

Salt och peppar

2 msk smör

2 morötter

2 gula lökar

3 msk vetemjöl

6 dl rött vin

5 dl mörk oxbuljong

2 msk tomatpure

2 lagerblad

2 vitlöksklyftor (hackade)

300gram champinjoner

2 pkt bacon

5 kvistar Timjan

 

 

Gör så här:

 

Skär köttet i 3 cm stora bitar och bryn det i omgångar. Salta och peppra och lägg över i en gryta.

Skala och skär lökar och morötter i stora bitar och lägg ned i grytan.

Pudra köttet med vetemjöl och rör om. Häll på vin och buljong och lägg i tomatpure, lagerblad och vitlök

Koka upp grytan och rör om. Låt grytan sjuda i 1,5 timme under lock

Dela champinjonerna i mitten om de är stora och fräs dem i smör

Stek bacon och lägg i grytan. Blanda i champinjonerna och bacon i grytan och klipp över Timjan.

Servera med kokt potatis, svartvinbärs gelé och inlagd gurka

 

Smaklig Spis!

Pernilla

About the author

Pernilla

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: