hälsa Lifestyle

Min Corona infektion och Covid-19 sjukdomsförlopp dag för dag

Inlägget innehåller reklamlänkar till Bodystore och Kronans apotek

Ja det var detta jag var så orolig för som så många av oss är att få. Men kanske är det så att de allra flesta av oss måste igenom detta tyvärr för det lär ju dröja innan vi har vaccin som skyddar oss. Jag har fått många frågor på hur det var för mig.

Därför tänkte jag berätta för er om min Corona infektion som kanske kan vara till” hjälp” för någon annan

Jag hittade denna artikel där man studerat i Kina och Usa personer som drabbats av Covid 19 hur deras sjukdomsförlopp sett ut. Jag hade den som min ”guide ” på hur jag trodde det kunde fortlöpa även för mig. För hur det än är så är ovissheten så enormt jobbigt när man blir sjuk , att inte veta hur länge kommer jag ha feber? Om jag blir dålig i andningen när kommer det? Osv.

 

Att få en Corona infektion

Det har varit en riktigt pärs! Och jag skall berätta om mitt sjukdomsförlopp strax.

Flera tänker kanske att jag har nog haft Corona andra tror det inte och så är det för många, man kan bli lindrigt sjuk med endast lite symptom som vi vet och ändå vara positiv testad med Corona.

Så skönt för alla som klarar sig så lindrigt undan.

Förutom barn och ungdomar vet man eg inte vilka som klarar sig lindrigt undan det är det som gör att detta är så oroligt.

Jag hoppas att du kommer göra det/ har gjort det!

Jag klarade mig lindrigt undan på så sätt att jag blev väldigt sjuk MEN slapp sjukhusvård! Och tack vare att jag är frisk från övriga sjukdomar och har en bra grundfysik orkade mig igenom denna långa sjukdomsperiod. För det skall sägas att det är inte någon liten förkylning man får som i mitt fall, riktigt riktigt jobbiga 12 dagar har det varit även om det jag hade räknas som i statistiken som lindrigt sjuk.

Covid 19 sjukdomsförlopp dag för dag

Faktum är att denna studie Jag hänvisar till stämde precis med mitt förlopp också eller mitt förlopp följde studien precis

 

Så här har det varit att ha Covid 19 dag för dag för mig kontra vad de sett i studien av andra Corona patienter. Jag har tagit studiens frågor och resultat och utgått ifrån.

Here is what having COVID-19 looks like day-by-day:

Day 1 (the first day symptoms begin): Most of those infected – 88% – will have a fever and feel tired. Many also have muscle pain and a dry cough.

På måndagen fick jag allt detta. Började med torrhosta som ökade på sig mer och mer sedan muskelvärk och huvudvärk, sen feber lite lätt.

Some people, around 10% according to the study from China, experience nausea or have diarrhea in the days just before the fever begins.

Det startade eg på söndagen då jag hade diarré, kom plötsligt att jag blev tvungen att gå på toa. Sen blev jag bra. Trodde jag ätit något dåligt

Day 2-4: The fever persists as does the cough.

Febern ökade till 38,7 , enormt matt, men jag hade inte så mycket hosta. Dag 4 kände jag mig dock lite piggare på något sätt . Värken i kroppen och huvudvärk var konstant svårt att sova. Smak och lukt försvann , jag kände inte doften på tvålen, kände inte smak av Te.x honung eller lakrits bara att det var sött och salt .

Day 5: Breathing difficulty begins on day 5. It is especially likely to happen if the person has a preexisting condition or is older.

Här steg min feber till 39,6 värken i kroppen minskade och huvudvärken försvann. Helt utslagen orkade inget annat än att bara ligga i sängen och blunda dock inga andningsproblem.

Day 6: Breathing difficulty, cough and fever persist. Some people describe chest tightening or having a feeling that a “band” is around their chest.

Fortsatt 39,6 Helt utslagen orkade inget annat än att bara ligga i sängen och blunda, fortsatt inte några andningsbesvär mer än att jag var flåsig så fort jag skulle gå upp ur sängen för att hämta dricka el gå på toa. Började bli orolig för hur detta skulle utvecklas. Hade ingen aptit , försökte få i mig tillräckligt med dricka bara. Räknade timmar till nästa dos febernedsättande för att kunna sova lite.

Day 7: It is on this day that people who have been experiencing persistent chest pain or pressure, shortness of breath and bluish lips or face are admitted to the hospital.
Samma som dag 6

People who are suffering less severe symptoms will likely see those symptoms begin to get better.

Day 8:
According to the Chinese Center for Disease Control and Prevention, about 15% of people with COVID-19 will develop symptoms of ARDs, or acute respiratory distress syndrome.

Kände mig som värst här. Inga direkta andningsbesvär men orolig att jag skulle få. Var väldigt matt, slut och flåsig om jag försökte resa mig upp. Här fick jag en djup hosta som höll i sig under dagen och kvällen . Jag försökte andningsträna genom att dra ned luft djupt ned i lungorna hålla andan och andas ut genom näsan. Viktigt att undvika lunginflammation och öppna upp de små luftvägarna. Hade även en andningsmotstånds tränare jag blåste i.

Day 10: If breathing difficulties worsen, it is on this day that patients who are in the hospital will tend to enter the intensive care unit.

Dag 9 började febern ge lite vika på morgonen, hostan var borta i stort sett, dag 11 var första feberfria morgonen 37,4 och den gick inte upp så mycket på kvällen. Jag orkade för första gången titta lite på TV och gå ut på altanen. Underbar känsla! Som att vakna till liv efter 11 dagar i dvala ungefär

Day 12: In the Wuhan study, fever ended for most people on Day 12. Many still had a cough.

Feberfri 37.0 ! Stämmer helt med studien. 

Days 13-14: For those who will survive the virus, breathing difficulties are generally ending on these days.

Matt i kroppen, otroligt flåsig vid minsta ansträngning och hostan är kvar (även om den inte varit så kraftig någon gång förutom dag 8 ) men Jag är feberfri och känner mig pigg!

Här kommer några tips från mig att tänka på;

Se till att ha bra vätskeersättning hemma! Fråga på apoteket vilken de rekommenderar.Jag hade denna som en duktig vän rekommenderade. Drick massor av vätska! Minst 2 liter

Skaffa en andningstränare en sk BA tub , jag hade köpt denna eller öva på andningsträning. Dra ned luft djupt i lungorna håll andan andas ut genom näsan.

Se till att ha gott om Paracetamol hemma. Ipren (Ibroprufen) avråder man från i vissa länder då det kan göra att vissa blir sämre tror man varför jag inte tog det. ( dock ej Sverige då bevis ej helt klarlagda)

Skaffa gärna hem en pulsoxymeter för att ha koll på din syresättning. Finns billigare att köpa. Jag hade gärna velat haft en för att veta om jag blev tungandad om jag skulle behöva åka in till sjukhus eller ej. Det är ju ett helt företag att behöva åka in till sjukhus och de tar ju bara in en om man har dålig syresättning så därför hade det varit skönt att ha.

MEN man skall också komma i håg att det är bättre att komma in tidigare för de kan lättare hjälpa om man kommer in tidigare, så vänta inte för länge!

Ha kontakt med dina nära och kära! Jag hade mina fantastiska vänner och familj som hjälpte mig!

Innan jag blev sjuk hade jag under en lång tid ätit omega 3zink och Curamin och Symbiotika för att stärka mitt immunförsvar. Jag hade för ett år sedan drabbats av lunginflammation med efterföljande ledbesvär. Jag är glad att jag hade stärkt mitt immunförsvar så pass nu att jag klarade denna infektion bra. D vitamin är också viktigt att få i sig

 

Nära och kära

Min familj och mina vänner stöttade mig varje dag. Mina yngre barn fick passa upp på mig med dricka och mat, de var de som var hemma med mig. Min make fick åka till landet för att klara sig. Min äldsta son ringde och peppade mig så jag inte skulle oroa mig, han berättade om flera andra i min ålder som legat utslagna som jag blivit men som blev bra efter 14 dagar. Han påminde mig om att jag är stark och att jag fixar detta också.Några fick jag hjälp ifrån att handla hem Paracetamol, vätskeersättning och mat. Jag orkade inte prata så mycket i telefon men sms är perfekt att ha kontakt via.
Detta var väldigt viktigt att få denna peppning och omtanke , bara att veta är att ”jag tänker på dig ”  ” och hur mår du” i ett sms betyder mycket! För oron är såklart stor i hur man skall klara av detta och hur det skall utveckla sig.

 

Jag hoppas som sagt du får en lindrigare variant men om inte så klarar du av detta också då de allra flesta klarar sig ifrån att bli allvarligt sjuk!

 

Kram Pernilla

About the author

lifessilverlining@gmail.com

6 Comments

 • Stackare så jobbigt det låter, jag har än så länge turen att klara mig från denna sjukdom. Försöker att äta sådant som jag tror är bra mot corona, mycket c-vitaminer, d-vitaminer och lite annat som är bra… har alltid druckit mycket med vatten.
  Vi får se om jag klarar mig, hoppas att det värsta har gått över för dig och att du tillfrisknar snabbt.
  Kram Birgitta

 • Jag känner igen mig så väl… Jag prickade in vartenda symtom men jag förstår nu att jag fick en lindrig variant av viruset. Men det var jobbigt nog ändå och jag minns känslan av trötthet, apati och att jag var rädd. Det var det värsta. Hoppas att du mår bättre nu och kan få njuta av våren. Stor kram till dig Pernilla! //Tina

  • Ja rädslan var värst! Hade man vetat att man” bara ” skulle ha hög feber som skulle vända efter några dagar hade det varit lättare men nu visste man inte hur det skulle utvecklas. Stor kram Pernilla

 • Hej Pernilla <3
  Fy så jobbigt alltså…. Men jag tycker att det är SÅ bra att du delar med dig av dina erfarenheter och hur det varit för dig. Det skapar mer förståelse… hoppas jag.
  Det är verkligen ingen "vanlig" influensa det här… Ta hand om dig och hoppas ni våren kommer på riktigt och att du får njuta av den.
  Varm kram Anna

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: