hälsa mat dryck bakverk Recept

Min nya livsstil med antinflammatorisk kost och recept på gott bönbröd

Inlägget innehåller reklamlänkar till Adlibris.

Follow my blog with Bloglovin

Kosten har stor betydelse!

Jag fick för ett antal månader sedan ont i mina leder och det visade sig att jag fått någon form av artrit.

Jag har fått behandling med mediciner och mår bra på dem. Dock vet jag ju inte hur länge till jag klarar att ta dem utan att få biverkningar och jag vill ju helst vara medicinfri. Jag började att läsa på om vad man kan göra själv när man får denna ” diagnos – reumatisk sjukdom ” som detta är.

(null)

Vetenskap och mediciner är viktigt!
Men först vill jag säga innan jag går vidare att jag är naturvetare och tror på vetenskap. Jag vet dock att mycket är svårt att ” bevisa” med kontrollerade studier, och ibland ligger vetenskapen efter innan man når ett konsensus om man någon gång gör det. Det tar tid att få fram nya rön och inte alltid är man inom vetenskapen överens man kan ha olika syn på saker även inom vetenskapen.
Jag vet också att mediciner är viktigt och det behövs och är inte på något sätt motsättande till vad jag nu håller på att lära mig. Man skall inte vara rädd för mediciner för det är välbeprövat! Jag tycker det är tråkigt när människor väljer ” sida” och tror att mediciner är ” dåligt”, för vi har så mycket att tacka våra mediciner som finns idag och den sjukvård vi har för. Vi skall vara tacksamma för att vi har tillgång till detta!
Med det sagt vill jag säga attjag tror vi kan göra mycket mer med vår hälsa genom att förändra och förbättra vår livsstil och vår kost. I många fall kan det kanske hjälpa oss till att må bättre. Där är jag nu, jag vill se om jag kan hitta balans i min kropp och må bättre och förhoppningsvis klara mig utan mediciner eller med så lite som möjligt.
Antiinflammatorisk kost kan hjälpa
Jag har förstått att många som har ledbesvär kan bli bättre av att äta antiinflammatorisk kost. Men det finns inte bara ett sätt att se på saken. Inte alls lätt att veta vad som är antiinflammatoriskt så det gäller att läsa på.
Men förutom maten ska man ju se till att också röra sig och inte stressa och sova gott givetvis. Inget fungerar isolerat. En hälsosam livsstil som kan fungera i vardagen och ge en livskvalité är målet.
Boktips
Jag har läst väldigt många böcker som jag tycker är bra och som jag kan rekommendera som handlar om läkande mat livsstil och antiinflammatorisk kost. Här kommer några jag tycker man skall börja med.
Dessutom har jag läst bra artiklar i olika tidningar som SVD mfl.
Det är dock inget lätt ämne och område. Det finns många olika uppfattningar och syn på saken. Det jag kommit fram till i stora drag är följande;
Problemet med spannmålsprodukter, gluten, socker och mjölk
Det är svårt att ta blodprov som visar vad man behöver för kost och tillskott. Jag har testat mig fram med hjälp av en metod till vad min kropp verkar må bäst av . Du kan läsa om den i denna bok.
Man kan även göra ett mer omfattande test som heter AIP ( autoimmuntprotokoll) Det utgår från Paleo kost.
Efter jag gjort detta test från Clean eating verkar det just nu som att det är Vete och laktos som min kropp reagerar negativt på. Vete i kombination med mjölk och socker är som värst. När jag ätit den kombinationen har min mage blivit orolig ganska direkt för att efter ett par timmar senare få ont i lederna!?
Tydligen kan det vara så att när man varit sjuk och eller ätit antibiotika eller annat så kan tarmen få en ökad genomsläpplighet och inte klara av vissa saker. Något som man senare när tarmen mår bra kan klara av igen kanske. Inte alltid men ibland kan det räcka att avstå vissa saker under en tid , kanske ett halvår till ett par år.
Men just spannmålsprodukter, gluten, mjölk och socker är något som kroppen ( tarmen) har svårt att ta hand om och klara av. Mer om detta kan ni läsa om i böckerna jag rekommenderar.
Inflammatorisk kost och sjukdom
Att sedan viss kost är mer inflammatorisk än annan är ytterligare en sak att ta hänsyn till. Om man får en inflammatorisk sjukdom som jag fått så kan man ha en låggradig inflammation i kroppen hela tiden. Det är då viktigt att få i sig antiinflammatorisk kost som balanserar upp inflammationen och motverkar den och hjälpa kroppen med det. Dvs att inte äta inflammatorisk mat i så stor utsträckning.
Ofta kan det räcka med att äta mycket av tex omega 3, gurkmeja, hampafrön, ingefära m.m och dra ned på tex. Spannmål, mjölk och socker
Om man tex. Äter en måltid som har lågt inflammatoriskt värde som T.ex ris kan man genom att man äter lax och sallad med olivolja som har högt antiinflammatoriskt värde få en total måltid med bra antiinflammatoriskt värde.
Så att alltid lägga till kost med högt antinflammatoriskt värde som olika frön, grönsaker, avocado olivolja på salladen kan måltiden bli bra balanserad.

Vad är då skillnaden mellan Autoimmun kost och antiinflammatorisk kost?

Det tycker jag Nillas Kitchen förklarar väldigt bra här i en facebookgrupp som jag var med i.

”Autoimmune Protocol (AIP) är ett sätt att äta för att läka tarmväggen, återställa tarmfloran och därigenom minska kronisk inflammation. Följer man AIP, som är en extrem version av Paleo-kost, så utesluter man en mängd olika livsmedel strikt. Förutom de ”vita bovarna” (vitt mjöl, mjölk och socker) bl.a. även alla nattskuggeväxter, alla sädesslag (även glutenfria), alla baljväxter, nötter och fröer, många oljor mm. Man förhåller sig till listor med väldigt specifika riktlinjer. Syftet med AIP är främst att äta sig frisk från autoimmun sjukdom och läckande tarm.

Antiinflammatorisk kost och IFD (inflammation free diet) innebär mer övergripande läkande principer som att hålla sitt blodsocker stabilt, att skydda sig med antioxidanter, att läka tarmflora över tid och att minska stress. Det finns några olika tänk kring vart man drar gränser hos de som delar med sig av riktlinjer för antiinflammatorisk kost. Som ex. ger vissa råd att hålla konsumtion av sädeslagen (även vete) och mjölkprodukter låg, men att det går bra att äta i små mängder medan andra säger – uteslut allt glutenhaltigt och alla komjölksprodukter till 100%”

Jag valde att gå kurs hos Nillas kitchen som har en bra syn på detta. Kan varmt rekommendera den kursen om du också vill lära dig mer om hur du skall äta!

Mitt förhållningssätt

Mitt förhållningssätt till detta efter egna tester och för att hitta en bra livsstil har varit att följa en Antiinflammatorisk kost med mer liberal inställning till allt med gluten och komjölksprodukter. Det finns mycket bra i våra sädeslag som vi behöver få i oss och även i mjölkprodukterna. Jag har också gjort ett test för att se över min bakterieflora i tarmen, vilket jag återkommer till i ett senare inlägg vad det visar.

Ändra matvanor
Att ändra matvanor är ingen lätt sak har jag insett:) Särskilt frukosten tycker jag är svår!
Min frukost har bestått av kaffe och smörgås i alla år!  Nu när jag äter mat där jag försöker ta bort sådant som är inflammatoriskt och jobbigt att ta hand om för kroppen blir det inte längre vanligt bröd.
Men eftersom jag undviker mjölkprodukter i möjligaste mån också och alltid haft svårt för mjölkprodukter på morgonen så blir det svårare att välja bra frukost.
Ägg är bra mat och mättande men det är inflammatoriskt. Jag äter det dock ändå som sagt för det innehåller mycket bra också och man kan kompensera med annat icke inflammatoriskt. Dock överäter jag det inte.

(null)

Här kommer ett recept på gott mättande bröd med bönor i, jag var mycket skeptisk efter att ha testat ett annat bröd med bönor i som inte var gott. Detta var gott! Du kan inte tro det ska smaka som vanlig fralla bara:)
Recept på Bönfrallor;
3 ägg
1 fp vita stora bönor
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 msk äppelcidervinäger
Mixa ihop allt. Vänta 10 min och gör runda frallor och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö på vallnofrön ( går bra att grädda utan det också)
Grädda i 16-18 min i ca 200 grader
Tarmens bakterier och viktnedgång
Det finns mycket som talar för att våra tarmbakterier påverkar vår vikt också. Vikten i sig kan orsaka inflammation i kroppen så det kan vara bra att inte vara för överviktig.
Jag kommer berätta lite mer om detta i ett nytt inlägg senare. Som sagt har jag gjort ett test som kan ge lite indikation om även metabolismen hos mig behöver förbättras beroende på hur tarmfloran hos mig ser ut.
Är detta med tarmfloran något du har tänkt på och ändrat levnadsstil efter?
Kram Pernilla

About the author

lifessilverlining@gmail.com

1 Comment

  • Väldigt välformulerat och bra inlägg!
    Jag tänker mycket på kosten och hur den påverkar kroppen. Nu på sistone har jag ”slarvat” mer och det är ju så klart helt ok, men det gnager ändå i mitt inre. Så jag tänker att när jag ”slarvar” eller ”fuskar” så ska jag verkligen njuta av det och inte skuldbelägga mig själv.
    Jag mår definitivt bättre av mindre kött, mindre mjölkprodukter och socker. Sen är träningen ett måste för mig, älskar att gå till gymmet och gå på pass eller styrketräna. Jag har inte disciplinen att träna själv hemma.
    Ha det så fint och ta hand om dig!
    Varma kramar Anna

Leave a Comment