Lifestyle

Odla och inred uteplatsen med doftande kryddor

Det här med att odla kryddväxter och andra växter är något jag uppskattar allt mer med åren.

Man kan odla i pallkragar eller om man har ett växthus. Man behöver inte ha ett stort växthus på tomten utan kan även ha ett mindre på sin balkong om man har tillgång till det.

För mig är det viktigt att kunna gå ut på någon form av uteplats. Det behöver inte vara en stor tomt där det kan bli mycket att göra och sköta utan det räcker med en plats där man kan sitta och koppla av och där man har möjlighet att plantera lite växter. Jag älskar kryddväxter som doftar gott. Dragon, Timjan,Rosmarin, Basilika, Citronmeliss är några helt underbara växter. Kryddväxter är optimala växter att odla på balkongen faktiskt. De trivs på en skyddad och varm plats.

Att sätta ner lite olika sorter i en kruka på bordet eller i en planteringslåda. Sen bara plockar man de kryddor man vill ha när man lagar middag.

Italiensk Rucola Tex, så gott att ha till maten och så trevligt att ha på bordet i en kruka. Passar perfekt till Italienska maträtter som ovanpå en pizza eller en carpaccio. Den går även att odla inomhus om man skulle vilja det. Om du skulle vilja odla någon av dessa örtkryddor kan du kika in hos Impecta där du hittar många olika roliga sorter fröer som du kan odla själv.

Så underbart snyggt att ha krydddor i en vacker kruka eller rostig låda på bordet. Man kan också ha dem i balkonglådor. Har man plats kan man ha en hylla där man ställer alla krukorna på. Odlar man i olika krukor, blir det snyggt med olika höjd på kryddorna. Det finns Tex uppstammade växter som kan vara snyggt ihop med lägre växter.

Några tips när man ska odla kryddor eller örter är

1 Odla kryddor eller örter med liknande behov såsom hur ofta de behöver vattnas, om de behöver skugga eller sol osv. Timjan, rosmarin, oregano , persilja och mynta är några kryddor som har ungefär samma behov.

2 Odla gärna i olika krukor i olika storlekar och ställ bredvid varandra då behöver man inte tänka lika mycket på att ha örter med liknande behov

3 plantera gärna kryddorna i krukor med hål i och i porös mullrik jord och i rymliga krukor så de får plats att växa.

4 när du ska så kryddorna, använd färsk såjord och plantera ytligt, fukta jorden med blomspruta.

Lycka till och njut av din härliga plats!

About the author

lifessilverlining@gmail.com

Leave a Comment