Recept

Öländska kroppkakor

Written by Pernilla

I går var vi bjudna över till min pappa på kroppkaksmiddag med Öländska kroppkakor. Till denna rätt på Öland serverar man lingonsylt, grädde och en klick smör.

Öländska kroppkakor är bollar gjord av potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök.

Det finns olika sorters lokala kroppkakor och skillnaden mellan te.x Småländska och Öländska kroppkakor är att man har en större del rå potatis i Öländska än småländska kroppkakor. I småländska har man mer kokt potatis i degen vilket gör att de blir ljusare i färgen än Öländska kroppkakor som blir mer blåaktig ton på.

Kroppkakor påminner mycket om rätten Pitepalt som finns i norrland men där är rätten platt och äts med sidfläsket vid sidan om.

Jag älskar kroppkakor men jag vet att det inte är alla som gör. Vill du göra egna kroppkakor har du ett bra recept här

Kroppkakor-1_20160808_0765

Kroppkakor-Oland-_20160808_0783

Kroppkakor-1_20160808_0771

Öländska kroppkakor

 

Vi fick en härlig kväll med många runt bordet som åt kroppkakor och njöt av den fina kvällen utomhus. Dock är det kallare ute om kvällarna nu så man känner att hösten börjar närma sig.

Men det är ganska så mysigt att sen gå in och tända ljus och krypa upp under en filt och kika på en bra serie också. Just nu tittar vi på en serie som heter Grand hotell. En spansk deckare från 20 talet utspelar sig i en aristokratisk miljö på ett lyxhotell. Påminner i stilen om Orientexpressen fast bättre.

Pernilla

About the author

Pernilla

2 Comments

  • Jag gillar också kroppkakor men får vara lite försiktigt med dem tyvärr. Härliga ölandsbilder och visst känns det att hösten är i antågande. Kraaam pia

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: