Inredning

Så skapar du en vacker uteplats med enkla medel

Våren är här och den närmsta tiden väntar soliga dagar och varma kvällar. Har du en balkong, terrass eller uteplats som behöver en uppdatering? I den här artikeln ger vi våra allra bästa tips på hur du gör för att få till en hög mysfaktor med några få enkla medel. 

Vårda och lyxa till dina utemöbler

Idag finns det mängder av fina utemöbler såväl på nätet som i butik för den som letar efter något helt nytt. Men om du hellre vill ta vara på det du redan har, så finns det ett par saker som ger dina utemöbler ett rejält uppsving. 

Till att börja med kan det vara en god idé att se över möblernas skick, kanske behöver de en behandling med träolja eller helt enkelt bara tvättas av. Att hoppa över det här steget vore ingenting annat än dumt. Att vårda sina trädgårdsmöbler är nämligen avgörande för hur länge de håller. 

Vanligtvis har man dynor av olika slag till sina trädgårdsmöbler, men för att göra det ännu mer bekvämt kan du med fördel även placera ut kuddar i matchande färger. Komplettera gärna med gosiga plädar, som tillför både mysfaktor och är praktiska att ha nära till hands när det svalnar om kvällarna. 

Inred med effektfull belysning

Värmen gör att vi gärna stannar ute lite extra länge om sommarkvällarna, men när solen har gått ner behöver vi tillföra annat ljus till uteplatsen. Vill du inte investera i kostsam montering av fasad- eller altanbelysning finns det mängder av andra sätt att lysa upp din uteplats på. 

Att använda sig av ljusslingor är ett enkelt knep för att få till en stämningsfull och inbjudande känsla på din uteplats. Ljusslingor går att få tag på i en mängd olika längder och med stor variation både vad det gäller form och färg på ljuskällan. Du kan med fördel placera ljusslingan i ett träd, över matplatsen, eller som en vacker stjärnhimmel ovanför loungegruppen. 

Välj rätt växter

Blommor och växter är en given inredningsdetalj för enuteplats, men för att få till den rätta känslan gäller det att välja dessa med omsorg. Vet du med dig att skötsel av blommor och växter inte är din starkaste sida bör du välja de sorter som inte kräver alltför mycket bevattning. Det kan också vara värt att investera i självbevattnande krukor, bevattningsglober ellerandra smarta lösningar som sköter jobbet per automatik. 

Välj gärna växter i olika höjd och form, det skapar dynamik och ger uteplatsen en livfull känsla. Bestäm dig gärna för en viss stil på växter, exempelvis medelhavsväxter i form av oliv-, citrus och fikonträd, tillsammans med kryddor och örter som rosmarin eller timjan. Dessa gör sig särskilt fina i klassiska terrakottakrukor och överlever även bra inomhus under vinterhalvåret. 

Med små och enkla åtgärder kan du snabbt få till något som liknar en helt ny uteplats, utan att det behöver bli särskilt kostsamt eller energikrävande. Börja planera redan idag och bli klar innan värmeböljan är här! 
kram Pernilla

About the author

lifessilverlining@gmail.com

1 059 Comments