Inredning trädgård

Så sköter du dina utemöbler

Så sköter du dina utemöbler

Med några enkla knep kan du se till att alla dina utomhusmöbler håller bra skick säsong efter säsong. Här är en liten hjälp på vägen.

Att sköta sina utemöbler på rätt sätt kan definitivt göra underverk när det kommer till att få ut så mycket som möjligt av dem. Inte bara ser de snyggare ut, utan håller längre och blir trevligare att använda. Här är några saker som kan hjälpa dina möbler att hålla nyskick år efter år. 

1. Tänk på materialet

Har man redan gjort sitt val av material så är det av naturliga skäl svårt att resa i tiden och ändra situationen. Både naturlig teak och syntetmaterial har fördelen att inte kräva några egentliga förebyggande åtgärder. Tänk däremot på att dessa utomhusmöbler är känsliga för fukt och därför inte bör täckas med materials som inte andas. Har du utemöbler i andra träslag bör du överväga periodvis inoljning.

2. Var proaktiv när det kommer till smuts

Smuts, fettansamlingar och damm är naturligt förekommande men har samtidigt en tendens att ansamlas på utemöblerna. Detta kan i sin tur binda fett och främja allt ifrån algbildning till mögel. Se därför till att ta bort fläckar när de uppstår eller tvätta periodvis dina möbler.

Undvik att använda högtryckstvätt eller alltför uttorkande rengöringsmedel. Mild såpa och ljummet  vatten räcker i de flesta fall. 

3. Placera dem rätt

Rätt placering av utomhusmöbler är i sig en viktig del av underhållet. Genom att inte ställa dem i för starkt solljus och minimera regnexponeringen så kommer du ha vidtagit åtgärder som definitivt främjar möblernas livslängd. Ibland kan något så enkelt som ett parasoll vara en väldigt bra idé.

4. Överväg vinterförvaring

Få saker gör så stor nytta som att vinterförvara sina utemöbler. Det minimerar risken för sprickor, fuktskador eller påväxt. Kom däremot ihåg att förvaring i ett ouppvärmt utrymme i sig kan utgöra en risk. Har du inte möjligheten att säsongsförvara är det såklart en bra idé att välja möbler av ett materials om inte tar skada av att stå ute under vinterhalvåret.

5. Följ tillverkarens rekommendationer

De flesta tillverkare har sina egna råd avseende hur deras möbler hanteras på bästa möjliga sätt. Ofta kan man få ovärderliga tips genom att kort och gott göra som tillverkaren föreslår. Om du inte fått mig skötselråd när du köpte möblerna kan du alltid kontakta tillverkaren och höra vad de har för tankar och funderingar.

About the author

lifessilverlining@gmail.com

Leave a Comment