hälsa Hemma hos mig Inredning Sovrum

Sju tips för en bra nattsömn

Written by Pernilla

Det här med sömn är ju så viktigt varför också sovrummet är viktigt att man trivs i.  Man skall ju ha sängarna i ett antal år så det är väldigt viktigt att man trivs i sin säng.

Jag har för många år sedan fått en förstörd nattsömn men nu har den reparerats igen, dock är det så att när jag blir lite stressad kan sömnen rubbas igen. Faktum är att när sömnen rubbas är det mitt första tecken på att jag är stressad igen. Några saker har jag lärt mig som påverkar min sömn som jag tänkte dela med mig av.

Här kommer sju tips för att få en bra nattsömn.

  1. Gå och lägg dig senast 22.30- lägger man sig senare kan man komma in i en ”andra andning” där man blir pigg igen.
  2. Skaffa dig en rutin- gör samma sak varje kväll så känner kroppen igen signalen på att man är trött. Borsta tänderna,lägg fram kläder för morgondagen, släck lampor osv.
  3. Gör rummet skönt att sova i, ha gärna lite svalare i sovrummet än i övriga hemmet, släck lampor och stäng av ljud och vädra gärna lakanen innan du skall sova så att de känns svala och sköna.
  4. Undvik stimuli- tex drick inte kaffe för sent och undvik att sitta framför datorskärmen, det ger mycket stimuli. Jobba heller inte för sent.
  5. Motion- Om man tränar blir kroppen trött och det är lättare att sova, men för mig funkar det inte att träna försent inpå att jag skall lägga mig. Motionen gör också att jag rensar tankarna från sådant som jag kanske är irriterad eller uppstressad för.
  6. Undvik stark belysning nära inpå läggningen- såsom datorskärmar, mobiltelefonerosv. Dra ned på ljuset en tid innan läggning
  7. skriv ned dina tankar i en dagbok- innan du går och lägger dig och/eller på natten om du vaknar. För mig har det hjälpt att gå upp och ta ett glas mjölk och skriva av mig mina tankar.

 

 

image

image

Sängarna och sängbord kommer från Sova.se och sänggaveln kommer från Trendrum.

Sover du bra?

Pernilla

 

About the author

Pernilla

1 Comment

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: