Inredning PRESS Veckans inredningssvep

Veckans Inrednings svep- Nyheter från Kosta Boda, Kristina Stark och House of Rym

Written by Pernilla

Nu har Formex ägt rum och inredningsföretagen har visat upp sina nyheter för våren. Här kommer några Inredningsnyheter som jag vill dela med mig av.

Cylinder – unik serie vaser från Kristina Starks nya varumärke Stark.

2018 fyller den svenska formgivaren Kristina Stark 25 år som formgivare och 10 år som egen producent. I samband med detta är Kristina aktuell med sitt nya varumärke Stark. där fokus kommer att ligga på produkter och objekt i mindre serier – ibland även rena unikat. Varumärket Stark. kommer att vara en del av Design: Kristina Stark. Först ut är kollektionen Cylinder – en serie munblåsta vaser framarbetade på Bergdala glasbruk i Småland.

– Efter tio år som egen producent var tiden mogen för en förändring. I mitt nya varumärke Stark. vill jag ge mig själv en större frihet som formgivare. Som industridesigner arbetar jag ofta och gärna i vitt skilda material och ser inga begränsningar – glaset som material och dess teknik har dock alltid fascinerat mig. När jag bestämde mig för att ta fram denna serie med sina enkla former valde jag Bergdala glasbruk. Ju enklare former man arbetar med, desto större är kraven på kvalitet i material och i hantverk – i det enkla finns inget att gömma sig bakom, säger Kristina Stark.

Serien Cylinder består av en kollektion cylindriska vaser i olika storlekar som alla bygger på samma proportioner och uttryck. I botten av vaserna har Kristina Stark placerat upphöjda tredimensionella ringar – en till synes liten detalj men som adderar en stor och viktig funktion. Ringarna är tänkta att skapa stöd som medför att både solitära kvistar och stjälkar samt hela buketter står stabilt och vackert i vaserna. Förutom stöd skänker ringarna även ett poetiskt uttryck till vaserna då de skapar en spegling och reflekteras på vattenytan på liknande sätt som när man släpper en sten i stilla vatten.

Kollektionen Cylinder kommer att finnas i butik från och med våren 2018.

Lust och hantverksskicklighet i överflöd – Kosta Boda bjuder upp till en vackrare vardag.

Kosta Boda inleder 2018 års Formexmässa i Stockholm med att presentera två spännande designsamarbeten – Crystal Magic, en elegant glasservis signerad tongivande Åsa Jungnelius och den lekfullt iögonfallande glasskulptur-serien What’s Up? av internationellt framgångsrika Frida Fjellman.  

I fjol hade Kosta Boda 275-årsjubileum vilken bland annat firades med pompa och ståt på plats i Kosta den 6 juni tillsammans med H.M. Konungen och H.H. Drottning Silvia, samt med den ovanligt uppmärksammade hyllningsutställningen Hommage i vilken både Åsa och Frida bjöds in att bidra med sina unika uttryck. Med sina för Hommage särskilt skapade objekt har Kosta Boda injicerats med ny energi, inspirerats och utmanats, men framförallt lyckats återta sin position som ett av världens mest djärva glasbruk med en hantverksskicklighet utöver det vanliga och med ett formspråk i framkant.

– Att tillträda som ny marknadschef under den nytändning som Kosta Boda gjort under 2017 har varit påtagligt entusiasmerande – att nu vara med och följa upp det gångna årets framgångar med att presentera de två designsamarbeten vi haft med Åsa Jungnelius och Frida Fjellman är ett verkligt tacksamt privilegium, säger Kjell-Olof Askencrantz, Marketing Director Kosta Boda.

Crystal Magic. ”rosa den enda färgen som finns” 

Åsa Jungnelius konstnärliga uttryck är ofta materialburet och rör sig mellan interiören till ett monumentalformat där det materiella språket undersöker relationen mellan kropp, objekten vi omger oss med och rummen de tillsammans agerar i. Materians konstanta positionering mellan det ekonomiska, sociala, politiska och ekologiska beskriver förutsättningarna för vår tid som vi lever i. Objekten blir till en form av fetischer över oss som individer och vår samtid. Nu lanseras äntligen Crystal Magic efter den två år långa produktutveckling som det inneburit att ta fram glas-servisen. Tillsammans med en specialiserad verkstad för servisglas har Åsa formgivit en serie ornamenterade glas som tar avstamp i kvartssanden som råmaterialet som ger kristallens dansande färgprismor och lusten till ett medvetet stretchat formspråk som möjliggör för mångsidigt användande i en en vackrare vardag.

Servisen Crystal Magic består av ett ”ölglas” för både röda och vita viner, en coupe som är perfekt för bubbel eller som dessertglas, samt en spännande tumbler i både klart och svagt rosa glas. Servisen är handgjord, munblåst och av blyfritt glas som är multifunktionellt och kan diskas i maskin.
Pris/styck: Tumbler 349 SEK / Coupe 399 SEK / Vinglas 399 SEK

What’s Up? ”På Kosta gör jag sånt som jag inte kan göra när jag jobbar ensam”!

Med What’s Up? har Frida Fjellman fortsatt utveckla sina Erik Höglund-inspirerade glasskulpturer – det ystra angreppet är detsamma, men tillökningen i skulpturfamiljen är denna gången av storleken mindre. Med utgångspunkten att det ska synas att hantverket är av högsta kvalitet har Frida valt att lyfta fram de egenskaper som hon själv går igång på – det glasiga, flödiga, det fascinerande och lekfulla. Figurernas nästan slumpvisa måleriska uttryck förstärks mot det kontrasterande transparenta glaset och av det faktum att skapelserna är friblåsta med påklipp tidigt i processen av ett team om fem erfarna glasblåsare – varje figur av den limiterade upplagan är således unik.

.Glasskuplturerna i serien What’s Up? kommer i fem olika figurer, varje i limiterad upplaga om 100 ex. Pris/styck: 8490 SEK

 

House of Rym presenterar en sommarkollektion i naturens tecken

Hilda Grahnat for House of Rym

Det är vår i luften hos House of Rym som i sin kommande vår- och sommarkollektion tar in naturen i hemmet. Säsongens nya mönster är inspirerade av naturens mångfald; vilda djur, blommande ängar, förtrollande skogar och djupa djungler som skapar en sommarkänsla med exotiska inslag.

House of Rym firar sin kärlek till miljön genom att tillverka alla nya textilier i ekologisk bomull. En av säsongens nyheter är deras allra första sängklädeskollektion som sträcker sig från sängtextilier för barnrummet till dubbelsängar. Påslakan och örngott i mjuk ekologisk bomull finns i ett urval av storlekar, färger och mönster som kombineras med överkast och mysiga filtar till de minsta.

Hilda Grahnat for House of Rym

Sommarkollektionen kompletteras med en nykomling i porslin; No stresso! – en espressokopp med matchande fat som kommer i två olika mönster.

Pernilla

 

About the author

Pernilla

1 Comment

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: