Uncategorized

Veckans inredningssvep Stockholm Designweek 2018

Som ni alla vet har Stockholm Designweek 2018 just varit och här är några gobitar där kvalite’ står i fokus.

Två stora sängvarumärken visade i veckan upp sina utställningar och årets möbel blev utsedd under Stockholm Furniture week 2018.

Anrika säng- och möbelföretaget DUX presenterade en unik utställning på Scenkonstmuseet i Stockholm signerad inredaren Lotta Agaton. Utställningen speglar ett internationellt uttryck och visar DUX tidlösa klassiker i ett nytt sammanhang där möbler från olika tidsepoker möts. 

DUX klassiska ikonmöbler som Karin, Pernilla och Jetson ackompanjeras av möbler av Claesson Koivisto Rune, vilka lyfts fram och tolkas i nya skepnader av Lotta Agaton. Den 250 kvadratmeter stora ytan speglar ett loftboende där jordnära naturtoner utgör basen i den hemlika-miljön.

“Det är enormt roligt att få arbeta med DUX designikoner och visa dem på ett nytt sätt, i nya sammanhang. Jag har arbetat mycket med det textila uttrycket som binder ihop olika miljöer visuellt och som förstärker känslan av en hemmiljö. Möblerna och sängarna talar för sig själva”, säger Lotta Agaton.

Jag var och tittade på denna fantastiska utställning på Scenkonstmuseet som Dux presenterade under Stockholm Designweek

Ekens presenterar ny design för en god natts sömn

Under veckan presenterade Ekens nya sängar med tydligt olika designkoncept formade av Amseli Berlin Designstudio. Koncepten ”den skräddarsydda moderna nutida sängen och den traditionellt romantiska sängen har båda samma starka koppling till Ekens kvalitet och hantverk.

Den ena sängen är för den kreativa entreprenören som låter jobb och fritid flyta ihop. Man sällan stänger av sitt flöde av musik, film och sociala medier. Det flyttas in i sovrummet. I Sängramen i denna säng finns en inbyggd osynlig högtalare som kopplas ihop med din mobiltelefon via bluetooth så att du kan lyssna på musik eller ljudböcker. På sängen finns en förvaringsficka och bredvid ett runt svängbart litet bord.

Uttrycket i den romantiska sängen ”ett reningsbad i rosa”, både mjukt och strikt. Den andas genuin kvalitetskänsla och man får känslan av en stoppmöbel från 50 och 60 talet. Två nätta förvaringsbord och vid gaveln en vitmålad förvaringsbönk med fint stoppad dyna. Höjden på sängen gör att man känner en massiv känsla.

Dessa sängar lanseras till hösten.

 

 

Så är fåtöljen Agnes som jag skrev om tidigare här utsedd till Årets möbel 
Stockholm Furniture Fair 2018

Under Stockholm Furniture Fair delade Form Magazine ut designpriset Form Award. I år gick priset för Årets Möbel till fåtöljen Agnes formgiven av Andreas Engesvik för Ire Möbel.

– Det känns fantastiskt kul att få det här erkännandet, när man som formgivare satsar på att formge solitära möbler, säger Andreas Engesvik, formgivare av fåtöljen Agnes för Ire Möbel.

Juryns motivering lyder:
”Producenten Ire dominerade årets mässa med en liten, men sammanhållen och fräck kollektion. Juvelen i kronan var Andreas Engesviks fåtölj Agnes, där den lösa klädseln lite nonchalant softar på en strikt, hantverksmässigt konstruerad stomme. En avslappnad möbel som känns lika naturlig i hem som offentliga miljöer.

Min egen reflektion efter veckan som varit;

Vi ser alltmer guld, sammet,blommig romantik i mustiga färger tåga in i hemmen ,  vackert mustigt och svulstigt på samma gång. Jag tycker faktiskt trenderna i inredningen svänger väldigt fort nu. Instagram fylls av hem med sammetsoffor och glasbord, men för inte länge sedan var det marmorbord. ”Floslampan” som man ser överallt kommer säkert snart vara utbytt.

Men på samma gång ser vi att det finns en mottrend till detta där hållbarhet och kvalitets möbler skapas för ett livslångt och tidlöst hem. Det gör mig glad för visst känns det mer rätt att skapa möbler för generationer? Dock är det är inte lika lätt att förnya sig hemma då dessa möbler inte är billiga och vi kanske vill förnya oss mer nu än tidigare? En blandning är nog det bästa om man skall hänga med i trenderna som råder.

Kramar

Pernilla

 

 

About the author

Pernilla

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: