Inredning Inredning och blommor

Veckans inredningssvep- Svenskt Tenn i samarbete, Royal Copenhagen firar, vasen Cylinder i utställning

Written by Pernilla

Så var det dags  för veckans inredningssvep. Denna vecka kan du läsa om ett intressant  samarbete mellan modedesigner och Svenskt Tenn  Royal Copenhagen har jubileum och firar med nya delar och vasen Cylinder börjar säljas och kan ses på utställning i Malmstenbutiken i Stockholm.

 

Svenskt  Tenn

Modedesignern Lars Nilsson, verksam i Paris, London och New York sedan 1985, har arbetat på flera av de stora modehusen som Nina Ricci, Christian Dior, Bill Blass, Ralph Lauren, Christian Lacroix och Balmain och också skapat den egna herrlinjen Mr Nils. Nu är han aktuell med sin första inredningskollektion, skapad exklusivt för Svenskt Tenn i Stockholm.

Lars Nilsson har under sin karriär fått många utmärkelser och erkännanden för sitt arbete inom mode – från en plats på Vanity Fair’s Best Dressed-lista 2001 till New York Magazine Designer of the Year 2001 och svenska modemagasinet Damernas Världs modepris Guldknappen 2006. Nu arbetar han med sin första kollektion inredningstextiler, som släpps på Svenskt Tenn i vår.

Kollektionen består av sju tyger, fyra tryckta och tre vävda mönster, som bygger på olika kombinationer av breda eller smala ränder i flera färger, och ett som närmast liknar blyertsstreck. Mönstren är ritade för hand med akvarell, krita och tuschpenna. Inspirationen till kollektionen fick Lars Nilsson förra sommaren då han vistades på Villa San Michele på italienska Capri som en del i ett konstnärsstipendium.

Lars har  alltid tyckt om ränder – framför allt randiga herrskjortor – men här kom inspirationen också från de nästan grafiska mönster som bildas av horisonten mot Neapelbukten och de dramatiska bergen. Färgerna kommer från naturen och blommorna på Capri.

Textilkollektionen visas i en utställning i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 i Stockholm 23 mars-27 maj.

ROYAL COPENHAGEN FIRAR JUBILEUM

Royal Copenhagen är känt för att skapa exklusivt handgjort porslin, som förgyllt många hem världen över i flera generationer. I år firar Royal Copenhagen jubileum med sina spetsmönstrade matserviser.

Den kreativa chefen Arnold Krog , introducerade år 1888 en elegant spetskant till Royal Copenhagens ursprungliga mönster nr. 1, Blue Fluted Plain (”Musselmalet”). Krog utformade nya mönster med inspiration från de klassiska genombrutna spetsdekorerna på Blue Fluted Plains dessertserviser. Målet var att modernisera Royal Copenhagens matservis för att passa nya trender i 1800-talets mat- och middagskultur. Han tolkade spetskanten och skapade en handmålad kantdekoration med vågmönster som omger det ursprungliga mönstret. Den nya middagsservisen Blue Fluted Half Lace (”halvspets”) och den mer subtila och romantiska White Fluted Half Lace var född.

Middagsservisen Half Lace har visat sig vara tidlös och har även tolkats in i ännu ett spetskantsmönster; Princess från 1978. Utan övrig dekor framhävs den blå handmålade spetskanten och gör Princess till en förtrollande romantisk middagsservis med ljus elegans. Ett bra exempel på vardagslyx. I år firar Princess 40-årsjubileum.

För att fira årsdagarna för dessa historiska mönster kompletterar Royal Copenhagen de befintliga serierna med nya delar.

De nya delarna innehåller tre nya muggar med högt fästa hänklar i mönstren Blue Fluted Half Lace, Princess och White Fluted Half Lace. Som en del av spetsjubileet är de formade efter en ikonisk Royal Copenhagen-kopp från 1884. De tre muggarna presenteras tillsammans i en presentförpackning som ”Gåvor med historia” – en perfekt gåva till dig själv eller till någon du tycker om.

Serviserna Princess och White Fluted Half Lace kompletteras dessutom med en elegant skål på 1,1 liter.
Även i det klassiska Blue Fluted Plain-mönstret kommer ett nytt stort platt serveringsfat och en ny medelstor kanna som är perfekt för mjölk eller lätta såser.

Cylinder, en serie munblåsta vaser visas i utställningen Glasklart i Malmstensbutiken i Stockholm

Under 2018 firar Kristina Stark 25 år som formgivare och 10 år som egen producent. I januari lanserade Kristina sitt nya varumärke Stark, och presenterade den första kollektionen under det nya varumärket; Cylinder, en serie munblåsta vaser som Kristina arbetat fram på Bergdala glasbruk i Småland. 

Serien Cylinder består av cylindriska vaser i olika storlekar som alla bygger på samma proportioner och uttryck. I botten av vaserna har Kristina Stark placerat upphöjda tredimensionella ringar – en till synes liten detalj men som adderar en stor och viktig funktion. Ringarna är tänkta att skapa stöd som medför att både solitära kvistar och stjälkar samt hela buketter står stabilt och vackert i vaserna. Förutom stöd skänker ringarna även ett poetiskt uttryck till vaserna då de skapar en spegling och reflekteras på vattenytan på liknande sätt som när man släpper en sten i stilla vatten.

Kristina Starks nya kollektion uppmärksammas under våren utställningen ”Glasklart” i Malmstensbutiken på Strandvägen i Stockholm, på plats i butiken finns även Kristinas vackra målningar av Cylinder vaserna. I samband med detta kommer också vaserna att börja säljas i butiken. 

Utställningen pågår i Malmstensbutiken tom 8 april 2018.

Pernilla

 

About the author

Pernilla

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: