Uncategorized

I samarbete med Careerbuilder: Vilken karriär skall man satsa på?

Written by Pernilla

Vas-klong-datorJag har en tonårsson som nu planerar för sin framtid, och som funderar på sin karriär, han funderar på vad han skall satsa på för utbildning och på för jobb. Vi har pratat mycket hemma om det nu.

Hur tar man som 18 åring reda på vad som kan vara ens dröm jobb i framtiden?

Det är ändå en lång utbildnings karriär man har framför sig så man vill ju inte satsa fel och upptäcka efter ett antal år att detta vill jag inte alls göra.

Jag själv har många års yrkeserfarenhet och jag har hunnit provat på olika jobb. Jag har en karriär som jag trivs med men jag har också erfarenhet av att ha bytt karriär så jag känner att det finns några saker man skall tänka på och som jag gärna vill dela med mig av.

Här är 5 saker som man kan göra för att undersöka vad som passar en bäst

1)  under studieåren så behöver man ofta extrajobba och sommarjobba och då kan man passa på att söka jobb inom olika områden för att få en känsla för vad man gillar.Tex kan man ta reda på om man gillar att jobba inom serviceyrken eller inte.  Kolla om du kan hitta lediga jobb där du bor och se om du hittar något som kan vara intressant att söka och prova på, sök jobb inom restaurangbranschen, eller inom vården, som barnskötare eller något helt annat för att se vad som kan passa dig bra.

2) Ta reda på vad du värdesätter i livet och vad som betyder mycket för dig.

Värdesätter du ett jobb därdu kan tjäna mycket pengar eller värdesätter du mer att få hjälpa andra människor, kanske värdesätter du att få jobba med händerna, vara kreativ eller något annat?

3) Finns det något som du brinner extra mycket för? Något som du verkligen vill ägna ditt liv åt?

4) Har du någon särskild talang som du även gillar? Kanske är du duktig på idrott och älskar att träna, ellerduktig på matte och älskar att räkna ut kluriga tal. Måla, skriva, språk mm. Det vi gillar och är duktiga på är något som kan göra oss glada om vi får ägna oss åt. Du kan vara duktig på något men inte gilla det, då skall du inte ägna dig åt det.

5) Tänk dig din favorit dag hur den skulle se ut.

kan du tänka dig att gå till ett kontor och ha en massa möten, eller vill du mycket hellre bli hundförare i polisen eller trädgårdsmästare där du får vara ute hela dagarna? Kan du tänka dig att jobba skift kväll, natt och helg? Eller vill du hellre jobba 8-17?

 

När man funderat på detta kanske man kan klura ut vad man skall satsa på. Givetvis kan vi förändas med tiden och något blir mer viktigt än vad det var tidigare. Men man har inte gått emot sin ursprungliga känsla i alla fall.

 

Har du satsat på rätt karriär känner du?

Pernilla

 

I samarbete med Careerbuilder.se

 

About the author

Pernilla

6 Comments

  • Jag trivs med mitt jobb men det jag saknar är att jag inte var ute och reste som ung. Många ungdomar idag är så kloka. De far ut och upptäcker världen. De är inte så karriärs benägna. Inte lätt att veta vad man vill bli vid 18-årsålder. Önskar din son all lycka till!

    Kram Anna

  • Jag kan tyvärr känna att jag gjort en del felval. Men det är ju lätt att säga så här efteråt, vad man kanske skulle satsat på. Man får nya intryck hela tiden som nan inte hade tidigare. Inte lätt att välja väg när man är ung. Vi diskuterar det mycket hemma just nu, när min dotter snart är klar med sin utbildning utomlands. Vad kan hon få för jobb, där eller här hemma. Vad en internationell utbildning är värd här hemma är jättesvårt att veta. Det blir tufft! Min son trivs bra med sitt jobb som it-supportare på ett stort företag, är så glad att han fick ett heltidsjobb i sitt första jobb, som han gillar. Det är inte alltid självklart som ung. Hoppas han kommer på nåt som känns bra din son! Kram Milla

    • Ja att hamna rätt och få jobb direkt efter skolan är ju toppen.vad mycket spännande din dotter har varit med om genom att läsa utomlands. Det tror jag är bra. Kram

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: