Inredning Nöje PRESS pressevent

Vinnare av designpriset Formex Nova 2017 och mingel på Hotel at Six

Written by Pernilla

Qian Jiang är vinnare av designpriset Formex Nova 2017
Qian Jiang är vinnaren av utmärkelsen Formex Nova, som går till en ung formgivare verksam inom Norden. Pristagaren utses av en expertjury och vinsten består bland annat av en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kronor.

 

Juryns motivering: Qian Jiang är industridesigner – poetisk och funktionell på samma gång. Han behärskar designerns hela verktygslåda men begränsas aldrig av den. Hans produkter visar inte bara en tydlig formmedvetenhet och kontrollerad lekfullhet utan är samtidigt snillrika i sin uppbyggnad.

– Det känns bra…priset kommer ur en osäkerhet, samtidigt som det visar på något självklart som är svårt att beskriva. Det är som när en kock tillagar något han tycker om till andra människor. I ögonblicket, när han ser glädjen och leendet hos människorna inser han att de gillar smaken också. Jag tror att han ständigt kommer att arbeta hårt för att vara en bra kock, säger Qian Jiang.

Qian Jiang är 31 år, född i Kina och har sin bas i Sverige sedan 2011. Han arbetade som industridesigner på två designbyråer i Shanghai fram till 2011, då han började läsa masterprogrammet i industridesign vid Lunds universitet. Från 2012 till 2014 arbetade han som möbeldesigner i Köpenhamn; Nicholai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För närvarande är han baserad i Stockholm där han 2015 satte upp Studio Dejawu med fokus på design av möbler och vardagsföremål. Balansen mellan funktion och estetik är viktig och Qian Jiang bäddar alltid in en berättelse i sin design: en känsla av obekant förtrogenhet som triggar ens minne.

– Design för mig är som att skriva dagbok, den hänför sig till mina minnen av människor och kära stunder. På sätt och vis är mitt arbete väldigt personligt. Slutresultatet är som att skapa en behållare för minnet; att dokumentera det jag upplevt och fortsätta utforska hur man förvandlar dessa erfarenheter till objekt som man kan relatera till. Denna tankegång ger mig kontinuerlig kraft. Inspirationen kommer från minnen och upplevelser i vardagen, i synnerhet glada och dyrbara barndomsminnen, berättar Qian Jiang.

Vi hade en trevlig kväll i går på Hotel at six där  det prestigefyllda priset Formex Nova delades ut.

Vi blev fotograferade i Fiat 500 och gick på den röda mattan, drack gott vin och minglade tillsammans med andra Inredningsintresserade och proffs.

 

Här står jag och Nina med Duktiga frilansande designer/ styling proffset Ann-Chatrine och Karin Uggla som också är design och inredningsredaktör på  Visualisterna.se

Jodå gott att dricka fanns det också. Cider från Somersby. och öl från Blanc 1664.

Så fick vi också en trevlig goodiebag med hem som jag inte hunnit kika i än.

Pernilla

 

About the author

Pernilla

1 Comment

Det är varmt uppskattat att du kommenterar hos mig!

%d bloggare gillar detta: